M. BÚTORA: Stojí za to uchádzať sa o post prezidenta SR

14.07.2012 Bratislava

Bratislava 14. júla (TASR) - Post prezidenta SR je na Slovensku významnejší, než si ľudia na prvý pohľad uvedomujú. Stojí za to uchádzať sa oň. Pre TASR to povedal Martin Bútora, ktorý sa spomína ako jeden z možných uchádzačov o prezidentský úrad.

"Post prezidenta je rola, ktorá má určitú politickú váhu a tiež váhu v občianskom prostredí. Má určitý morálny kredit a je to aj reprezentácia smerom do zahraničia. Je to post, o ktorý stojí za to sa uchádzať," uviedol.

Zdôraznil, že každý, kto premýšľa nad kandidatúrou, by si mal starostlivo a realisticky zhodnotiť svoje možnosti a šance na úspech. Ten je podľa Bútoru najpravdepodobnejší v prípade, že uchádzač o post najvyššieho ústavného činiteľa získa širokú podporu z politického a súčasne aj občianskeho prostredia.

"Dôležité bude získať podporu z oboch prostredí. Vtedy má kandidát šancu na úspech," povedal Bútora, ktorý sa svojimi šancami a možnosťami ešte nezaoberal. Bývalý veľvyslanec SR v USA už o prezidentský palác v minulosti bojoval. Či tak urobí opäť, zatiaľ nepovedal. "Politické rozhovory ešte neprebehli," uviedol Bútora.

V súvislosti s prezidentskými voľbami v roku 2014 sa spomína okrem Bútoru aj Ján Čarnogurský, ktorý ako jediný zatiaľ avizoval svoj záujem kandidovať. Hovorí sa aj o premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), Pavlovi Hrušovskom (KDH) a objavilo sa aj meno zakladateľa Dobrého Anjela Andreja Kisku, ktorého by v prezidentskom kresle vraj radi videli liberáli.
 

Vyberte región